Играта на зарове датира още от древна Гърция, не е известно със сигурност от кога е създадена самата игра, но в едно сме на пълно сигурни, че е една от най-старите хазартни игри в света.

Играй Craps Безплатно Демо!

Играй на цял екран – Fullscreen Mode

За излизане от цял екран натиснете „Esc“

Играй Sic-bo Безплатно Демо!

Играй на цял екран – Fullscreen Mode

За излизане от цял екран натиснете „Esc“

С времето игрите на зарове са станали по-интересни и доста многобройни. Може да откриете игри на зарове както в настолните казина, така и в онлайн казината, за да стане  популярна като игра е използвана и в много филми.

Игрите на зарове в онлайн казината можете да откриете в раздел „специални игри“. В онлайн казината нямат конкретна секция за игра на зарове. Но за сметка на това излизат толкова много резултати с участието на зарове, че в повечето случай играчите са доста впечатлени и привлечени от такива игри. Някои от тези игри изискват малко умения и късмет, докато други изискват добра стратегия и знания при залагане. Без значение какъв залог ще направите, има такова разнообразие от този тип игри, че да задоволи вашите хазартни нужди.

Зарове
Dice games

Ето някои от най-популярните игри със залагания, на които можете да играете онлайн.

История на зарове

Историята на игрите със зарове е дълга и интересна. Те са сред най-старите известни игри, като проследените доказателства за тяхното съществуване датират от близо 5000 години пр.н.е.

Древни цивилизации

Зарове, направени от кост, слонова кост, дърво, камък и други материали, са били намерени в археологически разкопки по цял свят. В Древен Египет, игрите със зарове бяха популярни и се смята, че са били част от ритуали за предсказване на бъдещето. Има доказателства, че игрите със зарове са били популярни също така в Древна Индия, Китай, Рим и Гърция.

Средновековието

През Средновековието, игрите със зарове продължаваха да бъдат популярни. Въпреки че църквата често ги осъждаше като форма на грешка и често забраняваше тяхното играене, те оставаха любима форма на забавление. Често се играеха за пари, което довеждаше до развитието на ранни форми на хазартни игри.

Модерни времена

В модерните времена, игрите със зарове продължават да бъдат популярни в много култури. Те са част от множество настолни игри като „Монопол“ и „Бекгемън“, както и специализирани зарови игри като „Крейзи ейтс“ или „Яц“.

С развитието на онлайн гемблинга, игрите със зарове също намират свое място в онлайн казината, където те се превръщат във виртуални форми, като Крапс и други зарови игри.

Въпреки промените в технологията и културата през вековете, основната същност на игрите със зарове е останала непроменена. Те продължават да бъдат любима форма на забавление, което ги прави една от най-постоянните и универсални игри в историята на човечеството.

Как да играете игра на зарове?

Има множество различни игри със зарове, но нека да обсъдим две от най-популярните – Яц (Yahtzee) Сик-Бо, Барбут и Крапс (Craps).

Как се играе Яц?

Яц е игра, в която се използват пет зара. Целта е да се постигнат комбинации, които носят точки.

 1. Всяка игра на Яц се състои от 13 рунда. Във всеки рунд играчът хвърля пет зара (може да го направи до три пъти), за да се опита да постигне определена комбинация.
 2. След всяко хвърляне, играчът може да реши да запази някои от заровете и да хвърли останалите отново.
 3. След третото хвърляне, или по-рано ако играчът реши, той записва своя резултат в един от 13-те категории на бланката. Всеки рунд трябва да бъде записан в нова категория.
 4. Играта продължава, докато всички категории не са попълнени. Играчът с най-много точки накрая печели.

Как се играе Крапс?

Крапс е популярна игра с два зара, която се играе предимно в казина.

 1. Играта започва, когато „стрелецът“ (играчът, който хвърля заровете) хвърли два зара. Това се нарича „изходно хвърляне“.
 2. Ако сборът на двата зара е 7 или 11, стрелецът печели. Ако сумата е 2, 3 или 12, стрелецът губи. Ако сумата е която и да е друга стойност (4, 5, 6, 8, 9 или 10), тази стойност става „точка“ на стрелеца.
 3. След като се определи точка, стрелецът продължава да хвърля заровете, докато не хвърли 7 или своята точка. Ако хвърли своята точка, той печели. Ако хвърли 7, той губи.
Крапс
Крапс

Как се играе Сик-Бо?

Сик-Бо е популярна азиатска игра с три зара, която е известна още и като „богати зарове“ или „костени числа“.

 1. Целта на играта е да предвидите резултата от хвърлянето на трите зара. Това може да включва общата сума от трите зара, дали общият брой ще бъде голям (11-17) или малък (4-10), дали всички три зара ще покажат различни числа, дали два или трите зара ще покажат определено число и т.н.
 2. На игралната маса има различни секции, които отговарят на възможните залози. За да започнете, поставете жетони в секцията или сек
 3. циите, които отговарят на залога, който искате да направите.
 4. След като всички залози са направени, дилърът тресе заровете в една купчина или „клетка“ и ги хвърля на масата. Резултатите се обявяват и печелившите залози се плащат.

Сик-Бо е игра на късмет, но изисква и стратегия, като играчите трябва да решат къде да поставят своите залози.

Как се играе Барбут?

Играта Барбут e хазартна игра с три зара, която може да се играе с приятели или семейство. Целта на „Барбут“ е да се наберат точки, като се хвърлят определени комбинации от числа с трите зара. Можете да играете с 2 или повече играчи.

 1. Играчите се нареждат в кръг.
 2. На всяко определено свойствено на играта „рондо“ (ротация) играчът хвърля всички зарове едновременно.
 3. Играчът има право на три ролки (хвърляния) на зарове на свой ред.
 4. Целта на играта е да се постигне най-добра комбинация от числа в резултата след трите ролки.
 5. Най-добрите комбинации са следните:
  • „Барбут“ (или „Barbut“): 1, 2, 3, 4, 5, 6
  • „Петица“ (Five of a Kind): Пет еднакви числа (например, 5, 5, 5, 5, 5)
  • „Четворка“ (Four of a Kind): Четири еднакви числа (например, 3, 3, 3, 3, 1)
  • „Фул Хаус“ (Full House): Три еднакви числа и две еднакви числа (например, 2, 2, 2, 4, 4)
  • „Трица“ (Three of a Kind): Три еднакви числа (например, 6, 6, 6, 2, 4)
  • „Стрейт“ (Straight): Последователност от числа от 1 до 6 (например, 1, 2, 3, 4, 5 или 2, 3, 4, 5, 6)
 6. Играчите записват резултата си след всяка ролка и след трите ролки определят кой има най-високата комбинация.
 7. Победителят на рунда получава точки (по желание можете да определите предварително колко точки стойност има всяка комбинация).
 8. Играта продължава с нови рундове, като целта е да се постигне определен брой точки или да се играе до определено време.

Стратегии за игри със зарове

Игрите със зарове въпреки, че са в голяма степен базирани на късмет, съществуват и някои стратегии, които могат да помогнат на играчите да максимизират своите шансове за успех. Тези стратегии често зависят от конкретната игра. Но има и общи принципи, които могат да бъдат приложени в широк диапазон от игри със зарове.

Стратегия за Яц

При игра на Яц е важно да запазите силен зар или комбинация от зарове, когато ги хвърлите. Например, ако хвърлите четворка на първия ход, може да е добра идея да запазите четворката и да хвърлите останалите зарове отново, с надеждата да получите още четворки. Освен това, ако имате възможността да изберете между няколко възможни скорове, обикновено е по-добре да изберете този, който ще ви даде най-много точки.

Стратегия за Крапс

При игра на Крапс, най-добрата стратегия обикновено е да залагате на залози с най-ниската къщна предимство. Залогът „Pass Line“ и залогът „Don’t Pass Line“ обикновено имат най-ниския къщен ръб, което ги прави добър избор за повечето играчи. Също така, важно е да разбирате различните видове залози и техните шансове, така че да можете да направите информирани решения.

Стратегия за Сик-Бо

В Сик-Бо, както и в много други игри на казино, къщата винаги има предимство. Въпреки това, можете да минимизирате това предимство, като изберете залози с по-нисък къщен ръб. Залози като „Big“ или „Small“, или залози на конкретно число обикновено имат по-нисък къщен ръб от по-комплексни залози като тройки или двойки.

Зарове - Сик-Бо
Сик-Бо

Стратегия за Барбут


В играта на Барбут не съществува определена стратегия за гарантирана победа, която може да бъде използвана. Вместо това, успехът зависи предимно от късмета, и играчът, който има късмет, често заема водещата позиция в ранглистата.

Въпреки факта, че всяка игра на Барбут е основно въпрос на късмет, искаме да споделим няколко полезни съвета. Те могат да бъдат полезни, за да насладите на играта като забавление и да не я посрещате като наистина важна победа.

Да ви запознаем с понятието „Къщената предимство“ (The House Edge). То се използва за описване на математическото предимство, което къщата има върху играчите с течение на времето. В случая на Барбут, математическото предимство на играта е значително. Затова препоръчваме да ограничите времето, в което играете.

Ако решите да играете Барбут онлайн срещу реални противници, ви препоръчваме да бъдете разумни и да залагате само тази сума, която можете да си позволите да загубите. Освен това е добра идея да спрете играта, ако усетите, че не играете вече за удоволствие.

Би било много предвидливо, ако зададете лимити за паричните си залози в началото на всяка онлайн игра на Барбут. Ако късметът не е на ваша страна в дадения момент, е най-разумно да се откажете, след като достигнете лимита, който сте определили

Съвети за игра на игри със зарове

Ето няколко съвета за игра на игри със зарове, които може да ви помогнат да се насладите на играта и да подобрите своите шансове за успех:

 1. Разберете правилата:
  Това може да изглежда очевидно, но е от съществено значение да разберете как се играе играта, преди да започнете да залагате пари. Всеки вид игра на зарове има свои собствени правила и стратегии. Така че уверете се, че разбирате как работи играта, преди да започнете да играете.
 2. Управлявайте своя банк:
  Дори и когато играете игра на късмет, все още трябва да бъдете стратегически в това, колко пари залагате. Не рискувайте повече пари, отколкото можете да си позволите да загубите и винаги имайте предвид, че в дългосрочен план къщата винаги има предимство.
 3. Практикувайте:
  Много онлайн казина предлагат възможността да играете игри на зарове безплатно. Така че можете да се научите на правилата и да се упражнявате, преди да залагате истински пари.
 4. Не се притеснявайте да питате:
  Ако играете в казино и не сте сигурни за нещо, не се притеснявайте да питате дилъра или друг персонал на казиното. Те са там, за да помогнат и ще бъдат щастливи да обяснят как работят нещата.
 5. Играйте за забавление:
  Най-важното при игрите със зарове е да се забавлявате. Въпреки че всеки обича да печели, главната цел на игрите е да се забавлявате. Насладете се на процеса и не позволявайте загубите да ви обезсърчат или да ви вземат удоволствието от играта.
 6. Внимавайте за „hot streaks“ и „cold streaks“:
  В игрите на късмет е лесно да се заблудите, че сте на „hot streak“ (серия от победи) или „cold streak“ (серия от загуби). Важно е да си спомните, че всяко хвърляне на заровете е независимо от предишните и няма никаква гаранция, че ще продължите да печелите или да губите.

Бъдещето на игрите със зарове

Бъдещето на игрите със зарове изглежда много обещаващо, особено с развитието на технологиите и еволюцията на гейминг индустрията.

Цифровизация: Една от най-големите промени в игрите със зарове е цифровизацията. Онлайн казината стават все по-популярни, като предлагат разнообразие от игри на зарове, които могат да бъдат играни от всяка точка на света. С развитието на мобилните технологии, все повече игри са достъпни през смартфони и таблети, което прави игрите със зарове още по-достъпни.

Виртуална реалност (VR) и допълнена реалност (AR): VR и AR технологиите вече започват да влияят на гейминг индустрията, и е възможно да видим как те ще променят и игрите със зарове. Те биха могли да предложат по-реалистични и вълнуващи изживявания, като по този начин увеличат привлекателността на игрите със зарове.

Социални игри: С развитието на социалните медии и платформи за игри, игрите със зарове стават все по-социални. Това включва споделяне на резултати, игра с приятели и дори създаване на общности около конкретни игри.

Блокчейн и криптовалути: Блокчейн технологията и криптовалутите могат да имат значително влияние върху игрите със зарове, като предлагат по-голяма прозрачност, сигурност и анонимност.

FAQ

Заключение

Игрите със зарове са вълнуващ начин за забавление и развлечение, които предлагат много разнообразие и възможности за играчите. От традиционните настолни игри до онлайн варианти, игрите със зарове привличат хора от различни възрасти и интереси.

Те предоставят комбинация от късмет и стратегия, като играчите могат да използват различни стратегии за подобряване на своите шансове за успех. Независимо дали става въпрос за предвиждане на резултатите от заровете, постигане на определени комбинации или стратегически двубои, игрите със зарове предлагат вълнуващо и предизвикателно преживяване.

С развитието на технологиите и появата на онлайн казина, игрите със зарове се превръщат в достъпно и удобно развлечение, което може да се наслаждава от всяка точка на света. Разнообразието от игри със зарове, които са на разположение, дава възможност на играчите да изберат тази, която най-добре отговаря на техните предпочитания и стил на игра.

Независимо дали играте игри със зарове за забавление или за реални печалби, важно е да играете отговорно и да се наслаждавате на процеса. Игрите със зарове предоставят вълнуващо преживяване, което може да бъде споделено с приятели и семейство. Не забравяйте да се забавлявате и да се наслаждавате на магията на заровете.