Системата Мартингейл
Системата Мартингейл

Системата Мартингейл има много фенове по света, но и доста противници. Тя е прогресивна система, която на теория ще ви помогне да излезете на чисто от губеща серия, избивайки си обратно всичко загубено до момента. Дори може да сте и на лека печалба. Поне ако я прилагате в класическия си вид. 

Всъщност, тази система има доста разновидности и приложения. Най-често се използва в играта на рулетка, но на практика, можете да я използвате в почти всяка игра със залози, където шансът за успех е равен, или почти равен. 

В тази статия ще разгледаме:

  • Историята на Системата Мартингейл;
  • Как Работи;
  • Нейните разновидности;
  • Предимствата и недостатъците;
  • Както и още доста интересни неща свързани с нея;

Ако искате да разберете най-важното за най-популярната система за залози в света, както и дали наистина работи, ви пожелаваме приятно четене.

Кратка История на Системата Мартингейл

Всичко започва с хвърляне на монета
Всичко започва с хвърляне на монета

Както повечето други хазартни системи, Системата Мартингейл носи името на своя създател – Джон Хенри Мартингейл. 

Нейната първа поява в хазартните среди е преди повече от 300 години във Франция. Тогава една от най-популярните хазартни игри е била играта на монета.

Играчите просто са залагали дали монетата ще покаже лицето или гърба си, което е перфектната ситуация за приложение на системата. 

След успешното използване на системата в тази доста простичка игра, играчите лека полека започват да я прилагат и в ставащата все по-популярна игра на рулетка. Това се прави със залози имащи равни шансове да излязат, като червено/черно, или четно/нечетно. 

Доста дълго време се е смятало, че с тази стратегия е невъзможно да се загуби. На теория, това наистина е така. Но на практика, ще ви трябват неограничени джобове, за да сте наистина неуязвими, играейки със системата на Мартингейл. 

Проблемът е, че никой играч няма неограничени възможности. И в даден момент, поради начина си на приложение, тази стратегия може да ви донесе изключително големи загуби. 

Нека да разгледаме как всъщност работи тя.

Как Работи Системата Мартингейл

Системата Мартингейл - Таблица
Системата Мартингейл – Таблица

Накратко, това е прогресивна стратегия, която се прилага само за залози с равен или близки до равния шанс за успех.

Идеята е много проста – след губещ залог, следващият се удвоява. По този начин, ако той се окаже печеливш, печалбата ще покрие загубата от предходния залог. 

Дори и губещите залози да са няколко поред, ако удвоявате след това заложеното в следващата игра, в даден момент ще избиете загубите. 

Вероятно се досещате, обаче, че при достатъчно дълга губеща серия, ще се озовете с празни джобове и огромни загуби за много кратко време. Затова е добра идея да играете с ниски първоначални залози. 

След като успеете да избиете загубите си, след това се връщате към първоначалното си ниво на залагане. Някой играчи обичат да прилагат други системи при успешни залози, но за тях след малко.

Ето пример как действа:

Единственото, което има значение в тази система е размерът на залога и той да бъде с равни или близко до равните шансове за успех. 

Няма значение на кой точно залог ще си заложите чиповете и дали ще е същият всеки рунд, или не. Това си го решавате вие. Важно е само сумата на залога да е точно определена. 

Да речем, че започнете с първоначален залог от 10 лв. Залагате ги на червено, но се пада черно и губите. Вече сте на минус 10 лв от началото на играта. 

Следващият ви залог трябва да бъде двоен на предходния. Тоест, залагате 20 лв. При печалба, ще получите 40 лв, и ще сте с 10 лв на плюс, въпреки загубата в първата игра. 

Залагате отново на червено(или черно, няма значение), и отново се пада губеща позиция. Вече сте на загуба от 30 лв. 

Следвайки Системата на Мартингейл, следващият залог трябва да е 40 лв. Тук отново, при успешен залог, излизате на печалба, въпреки загубите от предходните два. 

Залагате 40 лв и губите отново. И така още няколко поредни пъти и следват залози с 80 лв, 160 лв, 320 лв и така нататък, докато не спечелите. В момента, в който спечелите, ще си покриете всички загуби и ще излезете на лека печалба. 

И тук идва тънкият момент. Както виждате, след всяка загуба залогът се удвоява. И от един залог с 10 лв, само след няколко игри може да се наложи да правите такива за по над 300 лв. 

Това не е по джоба на всеки и именно тук е проблема на тази стратегия. В даден момент, може да ви свършат парите. При това доста бързо. 

Но на теория, ако имате неограничени възможности, наистина е невъзможно да загубите. В даден момент залогът ще е успешен, и ще излезете на печалба.

Други Варианти на Системата Мартингейл

Както споменахме по-горе, системата на Мартингейл може да се прилага в различни вариации. Едно от най-популярните е Обърнатият Мартингейл

Тази система действа по абсолютно същия начин като класическия вариант, с тази разлика, че залозите се удвояват при печалба, а не при загуба. 

Тук идеята е да се увеличат максимално печалбите от печелившите серии. А рискът е доста по-малък, в сравнение с класическата система на Мартингейл. 

Друг често срещан вариант е Мини Мартингейл. Това е същата стратегия като класическата, но в умалени мащаби. По този начин се намалява рискът от загуба на всичките пари при потенциална дълга негативна серия, но и печалбите са по-малки.

Голям Мартингейл е точно обратното на Мини Мартингейл системата. Тук се използват дори по-големи залози от класическия вариант, и е само за играчи с огромни нерви и дълбоки джобове. В тази стратегия, към удвоените залози се добавят още пари, като идеята е при печалба, тя наистина да е значима. Но и съответно рискът е много по-голям, ако се объркат нещата. 

Има и други вариации, но тези са най-разпространените. Някой играчи обичат да комбинират няколко системи, като особено популярна е комбинацията от Класически и Обърнат Мартингейл. 

Нашият съвет, обаче, е ако решите да използвате някоя от изброените стратегии, да се придържате към нея докато свикнете и чак тогава, ако решите, да добавяте още една.

Предимства

Основното предимство на всяка една система за залози е, че дава структура в играта и вие ще знаете във всеки един момент какво да направите.

Това не ви гарантира печалби, но ви дава по-голямо спокойствие докато играете и увеличава шансовете накрая да сте на плюс. А когато стратегията ви се окаже успешна, чувството на задоволство е неописуемо. 

Класическата стратегия Мартингейл е идеална за играчи, които предпочитат методичната игра, в която се печели сравнително редовно, но по малко. Разбира се, за да е успешна, трябва да играете с доста малки залози и да разполагате с голяма банка спрямо тях. 

По този начин ще се предпазите максимално от банкрут при голяма серия от загуби, като разбира се, няма как да се опазите на 100%. 

Обърнатият Мартингейл е за онези играчи, които обичат бързите печелившите серии и искат когато направят такава, тя да се помни дълго време. 

Тъй като тук ще удвоявате залога си след всяка печалба, само няколко поредни успеха могат да ви донесат много солидна печалба. 

Така че, ако се чувствате късметлии, това е варианта за вас. Но внимавайте, защото само една загуба с тази стратегия ще ви върне в начална позиция. 

При Мини и Големият Мартингейл нещата са ясни. Мини Мартингейл е подходяща за по-консервативните играчи, а Големият Мартингейл е за хора, обичащи тръпката от това да рискуват големи суми.

Недостатъци

Системата Мартингейл в класическия си вид има един основен недостатък, и това е вашият бюджет. Ако той не може да я поддържа, бързо ще се окажете на нулата. Затова е изключително важно да играете с такива залози, че шансът да се занулите е възможно най-малък. 

Но има и друг, много сериозен проблем с тази стратегия, и това е лимитът на залозите. Всяка казино маса си има лимит на максималните възможни залози и когато го достигнете, Системата Мартингейл се нарушава. 

Пример:

Избирате си маса, в която минималният залог е 10 лв, а максималният е 1000 лв. Ако следвате Системата на Мартингейл, след само 7 поредни губещи залога ще достигнете лимита на масата. (10, 20, 40, 80, 160, 320, 640)

А ако се чудите колко често се случва да загубите 7 поредни игри, отговорът е на около всеки 100 рунда. (според това коя точно игра играете). Това е сравнително често, така че го имайте предвид.

Често Задавани Въпроси

Заключение

Системата на Мартингейл не е перфектна, макар и да изглежда така на теория. Дори и да имате печатница за пари, повечето казина слагат лимит на залозите и в даден момент, може да го достигнете и системата да се счупи. 

Но на практика, ако я прилагате умно и със суми, позволяващи продължителни негативни серии, тя може да бъде приложена успешно и да ви носи печалби. 

Другите вариации също имат своите силни и слаби страни, така че за най-сигурно, не започвайте да ги пробвате с големи суми. Играйте на дребно, или с виртуални пари, докато усетите стратегията и си изберете най-подходящия вариант за вас. 

Едно е сигурно – системата на Мартингейл може да направи играта ви доста по забавна. Всъщност, това е основната причина тя да бъде толкова популярна. 

Надяваме се тази статия да ви е била полезна. Пожелаваме ви успех в игрите, без значение дали ще използвате дадена система, или не. Важното е винаги да се забавлявате!